Wijngaard de Tappenmars
Aanvrager: Eigenaar van 'Wijngaard de Tappenmars'
Waar: Den Ham
Meer informatie: www.tappenmars.nl

Projectomschrijving
Wijngaard De Tappenmars is een agrotoeristisch wijnbouwbedrijf dat in eigen beheer druiven teelt, deze verwerkt tot wijn (vinificatie) en de wijn zelf vermarkt. Het bedrijf heeft op enige afstand van de wijngaard een bestaande gehuurde ruimte met alle benodigde apparatuur voor het hele vinificatieproces. Dit bestaat uit ontstelen, persen, filtreren, bottelen, afsluiten met schroefdoppen of Vino-lok-sluitingen en het automatisch etiketteren van de flessen. Ook is er een machine voor het pasteuriseren en afvullen van druivensap. Met deze apparatuur heeft De Tappenmars zich ontwikkeld tot een van modernste wijngaarden van Nederland. De volgende stap in het groeiproces is de bouw van een wijnkelder met ontvangst- en vinificatieruimte in de nabijheid van de wijngaard.

Realisatie
De nieuwe wijnkelder krijgt een ontvangst- en vinificatieruimte die ook goed toegankelijk is voor minder validen. De kelder is voor het grootste gedeelte daadwerkelijk ondergronds, waardoor een goede inpassing in het landschap mogelijk is. De uitbreiding van het aantal vinificatiemachines en opslagtanks maakt nadere samenwerking met andere wijngaarden mogelijk. Een andere tak van het agrotoerisme van De Tappenmars is een kleinschalige vleesveetak van 25 à 30 stuks blonde d’ Aquitaines. Bij het project hoort de bouw van een kleinschalige vleesveestal die voldoet aan de modernste eisen op het gebied van dierwelzijn. Het vlees van de koeien wordt verwerkt in streekproducten, zoals het Twentse ‘nagelhout’. De Tappenmars wil de bekendheid van de streek en het wijnbedrijf vergroten door middel van promotiemateriaal, zoals een DVD over de wijngaard en het vinificatieproces.

 

Doelstelling
Het project draagt bij aan de (toeristische) aantrekkelijkheid van het gebied. De manier waarop het agrotoerisme wordt beoefend en uitgedragen is educatief en heeft een positief effect op het imago van de regionale landbouw en veehouderij.

 
Klik op 'more' en lees over de LEADERprojecten uit Zuid Twente!.
Voorbereiding LEADER3 Zuidwest Twente.
Met LEADER
blijft het niet
bij dromen!.